Owoce i warzywa sezonowe w lipcu - jakie warto wybrać?

Lato to czas, kiedy polskie stoiska z owocami i warzywami uginają się od bogactwa sezonowych produktów. W lipcu możemy cieszyć się smakiem pysznych i pełnych wartości odżywczych owoców i warzyw. W tym artykule przyjrzymy się szerokiej gamie sezonowych produktów dostępnych w Polsce w lipcu i podpowiemy, jak wybierać najlepsze owoce i warzywa oraz jakie są ich najlepsze zastosowania w przetworach.
Autor artykułu Maciej
18 lip 2023 | aktualizacja: 7 cze 2025
Opis obrazu

Owoce sezonowe w lipcu

Owoce sezonowe w lipcu to prawdziwe bogactwo smaku i wartości odżywczych. Znajdziemy wśród nich wiele pysznych i zdrowych propozycji, które warto wykorzystać w swojej kuchni.

Maliny

Maliny to owoce, które uwielbiają wszyscy. Są pyszne i pełne składników odżywczych. Warto wybierać tylko te maliny, które są intensywnie, głęboko i równomiernie zabarwione. Powinny być jędrne, ale delikatne w dotyku. Maliny to świetny wybór na dżemy lub do zamrażania w woreczkach.

Wiśnie

Wiśnie to kolejne owoce, które cieszą się dużą popularnością w lipcu. Najlepiej wybierać te o intensywnym, równomiernym kolorze - ciemnoczerwonym lub prawie czarnym. Unikaj bladych, jasnoczerwonych wiśni, bo te będą zbyt kwaśne. Najlepiej wybierać wiśnie z ogonkami, bo te zachowują świeżość na dłużej. Wiśnie idealnie sprawdzą się w dżemach, kompotach lub wydrylowane zamrożone w woreczkach.

Borówki

Borówki amerykańskie to owoce, które warto wybierać o intensywnym, jednolitym, ciemnym niebieskim lub fioletowym kolorze. Powierzchnia borówek powinna być gładka i matowa - błyszczące owoce są jeszcze niedojrzałe. Borówki to idealny wybór na dżemy, mrożenie lub zasypywanie cukrem w słoiczkach.

Porzeczki

Porzeczki to owoce, które warto wybierać z umiarem. Kupując porzeczki, zwróć uwagę, czy na gałązkach nie ma zbyt wielu niedojrzałych owoców. Czerwone i białe porzeczki powinny być błyszczące, a czarne - matowe. Im mocniejszy, ciemniejszy kolor, tym owoc będzie słodszy. Porzeczki warto wykorzystać do dżemów lub soków.

Ogórki gruntowe

Dobre ogórki gruntowe muszą być jędrne, elastyczne i mieć żywy, zielony kolor. Unikaj ogórków, które są żółtawe, bo to znaczy, że zostały zerwane dawno i będą kwaśne. Z kolei bardzo ciemne ogórki są gorzkie, więc takich też unikaj. Ogórki gruntowe to idealny wybór na kiszonki, małosolne, korniszony, ogórki w różnych zalewach i sałatkach.

Pomidory

Pomidory to warzywa, które warto wybierać o intensywnym, jednolitym kolorze odpowiednim dla danej odmiany - czerwonym, malinowym, żółtym itd. Nie kupuj takich, które wydają się blade lub są jeszcze zielonkawe. Pomidory powinny być jędrne, ale delikatne w dotyku, nie za twarde, nie za miękkie. Nie kupuj też takich, które mają "wodniste" plamy lub zagniecenia. Pomidory to idealny wybór na keczup, sosy, leczo, passaty, soki, koncentrat i przecier, a także sałatki, np. z zielonych pomidorów.

Fasolka szparagowa

Dobra, świeża fasolka szparagowa jest jędrna, ale elastyczna w dotyku. Unikaj więc fasolki, która jest miękka i wiotka. Zwroć też uwagę na to, czy nie jest nadmiernie przesuszona. Świeża fasolka co prawda nie jest przesadnie błyszcząca, jednak taka, która leży zbyt długo na straganie, jest z kolei za bardzo matowa. Fasolkę szparagową można zamrozić, obgotowaną zamknąć w słoikach, a także dodawać ją do sosów i sałatek.

Podsumowanie

Lipcowe dni w Polsce to czas, kiedy na stoiskach z owocami i warzywami możemy znaleźć wiele pysznych i zdrowych produktów. Warto wybierać tylko te najświeższe, aby cieszyć się ich pełnym smakiem i wartościami odżywczymi. Maliny, wiśnie, borówki, porzeczki, ogórki gruntowe, pomidory i fasolka szparagowa to tylko niektóre z sezonowych produktów, które warto wykorzystać w swojej kuchni. Z powodzeniem można z nich zrobić przetwory, takie jak dżemy, soki, kiszonki czy mrożonki, które pozwolą nam cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

photo
Newsletter Warto wiedzieć więcej!

Bądź na bieżąco, sprawdzaj promocje, dowiaduj się o najnowszych ofertach specjalnych

Akceptuję regulamin

    2025 © Gazetkapromocyjna.com.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone