Przetwory - jakie akcesoria warto posiadać?

Autor: Agata Puchalska
Aktualizacja:

Mogłoby się wydawać, że samodzielne przygotowanie przetworów jest czasochłonne i męczące. Nic bardziej mylnego!

Ważne jest jednak to, aby zaopatrzyć się w niezbędne oraz przydatne akcesoria, które znacząco ułatwią omawiane zadanie. Domowe soki oraz dżemy są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Nie posiadają w swoim składzie zbędnych konserwantów, które negatywnie wpływają na zdrowie. Poniżej zamieszczono zbiór przydatnych wskazówek.

Link sponsorowany

Słoiki do kiszenia

Słoik do kiszenia wyróżnia się starannie zaprojektowaną konstrukcją, która zmniejsza ryzyko wystąpienia bakterii i pleśni. Niektóre naczynia posiadają specjalną rurkę fermentacyjną, dzięki której sprawdzają się one nie tylko podczas kiszenia, ale również przygotowywania zacierów. Wyróżniają się one wysoką uniwersalnością, co przekłada się na szeroki zakres zastosowań. Wybierając odpowiedni słoik do kiszenia należy zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału został on wykonany. Istotne jest to, aby szkło było grube i odporne na przypadkowe uszkodzenia (najlepiej sprawdza się szkło hartowane). Dobrze, jeśli zakrętka posiada ergonomiczny uchwyt ułatwiający przenoszenie. Nie bez znaczenia są również antypoślizgowe wypustki, które umożliwiają bezproblemowe odkręcanie oraz zakręcania. Za wysokiej klasy słoik do kiszenia należy zapłacić kilkadziesiąt złotych, jednak jest to inwestycja na lata.

Sokownik parowy

Miłośnicy domowych przetworów powinni również posiadać sokownik parowy. Jest to nowoczesne urządzenie, dzięki któremu przygotowywanie ulubionych soków stanie się szybsze i łatwiejsze. Zazwyczaj składa się ono z trzech poziomów - pierwszy garnek przeznaczony jest na owoce, drugi na wodę stanowiącą źródło pary, a trzeci na gotowy sok. Godne polecenia są sokowniki ze stali nierdzewnej, które nie ulegają procesom korozyjnym. Niezaprzeczalnym plusem jest fakt, że nie wymagają one specjalistycznej konserwacji. Bez zbędnego wysiłku można utrzymać je w należytej czystości.

Suszarka do warzyw

Profesjonalna suszarka do warzyw zwykle może zostać wykorzystana również do grzybów, a nawet owoców. Urządzenie umożliwia ekspresową konserwację wspomnianych produktów - nie trzeba obawiać się utraty walorów smakowych oraz zapachowych. Modele elektryczne nie odbierają im wartości odżywczych, co stanowi kolejną zaletę. Nie można również nie wspomnieć o znaczącej oszczędności czasu. Funkcjonalną i niezawodną suszarkę do warzyw można zakupić już za kilkaset złotych. Istotne jest to, aby postawić na model znanego i cenionego producenta, który działa w branży od lat.