Niezwykle smaczne i zdrowe owoce w nietypowej formie

Obecnie za jedną z najlepszych metod przedłużania trwałości żywności uznaje się liofilizację. Można wykorzystać ją do zakonserwowania dowolnych produktów spożywczych, łącznie z tymi w formie płynnej. Wspaniałą przekąską są owoce liofilizowane, pełne smaku i aromatu, bogate w substancje pokarmowe. Jeśli nie mamy okazji sięgnąć po świeże, te w formie liofilizatu będą strzałem w dziesiątkę. Śmiało można je nimi zastąpić. Będzie to przyjemnie smaczna odmiana.
Autor artykułu Maciej
25 sie 2020 | aktualizacja: 7 cze 2025
Opis obrazu

Czym jest żywność liofilizowana?

Liofilizacja jest procesem polegającym na suszeniu zamrożonych wcześniej produktów do temperatury poniżej 40 st. C. Kolejnym etapem jest dehydratacja, czyli usuwanie wody z produktu na poziomie od 70 do 96%. Odbywa się to ciśnieniowo. Można wobec tego powiedzieć, że liofilizacja polega na suszeniu przez wymrożenie. Produkt końcowy zawiera bardzo niewiele wody, co potęguje jego walory smakowo-zapachowe. Taka żywność jest niezwykle zdrowa, zachowuje taki sam aromat, smak, kaloryczność, wartość odżywczą i biologiczną jak przed procesem liofilizacji. Rozwiązanie to wspaniale sprawdza się w przypadku owoców, które dostępne są świeże wyłącznie sezonowo, czyli w Polsce przez bardzo krótki okres..

Poznaj zalety owoców liofilizowanych

Do największych zalet owoców liofilizowanych zaliczyć można nieprzeciętną trwałość, bardzo długi okres przechowywania, zredukowanie objętości i wagi produktu, ograniczenie rozwoju drobnoustrojów. Z kilograma świeżych owoców uzyskuje się 100 g liofilizatu. Produkt ten jest niemalże całkowicie wolny od cząsteczek wody i to nie w wyniku poddania go procesowi suszenia gorącym powietrzem. Suszy się zamrożony produkt – w ten sposób zachowują się wszystkie walory smakowe i aromatyczne oraz cenne substancje aktywne biologicznie. Pierwotne właściwości owoców liofilizowanych można odtworzyć w bardzo prosty sposób, a mianowicie poprzez rehydratację. Jeśli chcemy dostarczyć sobie cennych wartości odżywczych konkretnych owoców niezależnie od pory roku i to bez nadwyrężania żołądka, sięgnięcie po te w wersji liofilizowanej będzie idealnym wyborem. Ich przechowywanie jest banalnie proste, nie zajmują wiele miejsca, nie psują się. Co więcej, nie zawierają chemicznych konserwantów, jak ma to miejsce m.in. w przypadku tradycyjnych metod suszenia. Zawsze można zabrać je ze sobą, wykorzystać jako smaczną przekąskę czy zastrzyk energii. Owoce liofilizowane traktuje się jako składnik dobrze zbilansowanej diety, źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Okazją się być niecenione w trudnych warunkach środowiskowych.

photo
Newsletter Warto wiedzieć więcej!

Bądź na bieżąco, sprawdzaj promocje, dowiaduj się o najnowszych ofertach specjalnych

Akceptuję regulamin

    2025 © Gazetkapromocyjna.com.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone