Niezwykle smaczne i zdrowe owoce w nietypowej formie

Autor: Maciej Puchalski
Aktualizacja:

Obecnie za jedną z najlepszych metod przedłużania trwałości żywności uznaje się liofilizację. Można wykorzystać ją do zakonserwowania dowolnych produktów spożywczych, łącznie z tymi w formie płynnej. Wspaniałą przekąską są owoce liofilizowane, pełne smaku i aromatu, bogate w substancje pokarmowe. Jeśli nie mamy okazji sięgnąć po świeże, te w formie liofilizatu będą strzałem w dziesiątkę. Śmiało można je nimi zastąpić. Będzie to przyjemnie smaczna odmiana.

Czym jest żywność liofilizowana?

Liofilizacja jest procesem polegającym na suszeniu zamrożonych wcześniej produktów do temperatury poniżej 40 st. C. Kolejnym etapem jest dehydratacja, czyli usuwanie wody z produktu na poziomie od 70 do 96%. Odbywa się to ciśnieniowo. Można wobec tego powiedzieć, że liofilizacja polega na suszeniu przez wymrożenie. Produkt końcowy zawiera bardzo niewiele wody, co potęguje jego walory smakowo-zapachowe. Taka żywność jest niezwykle zdrowa, zachowuje taki sam aromat, smak, kaloryczność, wartość odżywczą i biologiczną jak przed procesem liofilizacji. Rozwiązanie to wspaniale sprawdza się w przypadku owoców, które dostępne są świeże wyłącznie sezonowo, czyli w Polsce przez bardzo krótki okres..

Link sponsorowany

Poznaj zalety owoców liofilizowanych

Do największych zalet owoców liofilizowanych zaliczyć można nieprzeciętną trwałość, bardzo długi okres przechowywania, zredukowanie objętości i wagi produktu, ograniczenie rozwoju drobnoustrojów. Z kilograma świeżych owoców uzyskuje się 100 g liofilizatu. Produkt ten jest niemalże całkowicie wolny od cząsteczek wody i to nie w wyniku poddania go procesowi suszenia gorącym powietrzem. Suszy się zamrożony produkt – w ten sposób zachowują się wszystkie walory smakowe i aromatyczne oraz cenne substancje aktywne biologicznie. Pierwotne właściwości owoców liofilizowanych można odtworzyć w bardzo prosty sposób, a mianowicie poprzez rehydratację. Jeśli chcemy dostarczyć sobie cennych wartości odżywczych konkretnych owoców niezależnie od pory roku i to bez nadwyrężania żołądka, sięgnięcie po te w wersji liofilizowanej będzie idealnym wyborem. Ich przechowywanie jest banalnie proste, nie zajmują wiele miejsca, nie psują się. Co więcej, nie zawierają chemicznych konserwantów, jak ma to miejsce m.in. w przypadku tradycyjnych metod suszenia. Zawsze można zabrać je ze sobą, wykorzystać jako smaczną przekąskę czy zastrzyk energii. Owoce liofilizowane traktuje się jako składnik dobrze zbilansowanej diety, źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Okazją się być niecenione w trudnych warunkach środowiskowych.