Polecamy

Mistrzostwa Świata a oferty sieci sklepów

Link sponsorowany

Dzień Ojca

Nadziewana pierś kurczęca oraz ryż z brokułem i kukurydzą

Autor: Pikkanteria
Aktualizacja:

GazetkaPromocyjna gotuje z Pikkanterią. Przedstawiamy przepis na kurczaka, do którego zostały użyte składniki pochodzące z oferty gazetki promocyjnej Carrefour.

Zakupy:

  • 2 piersi kurczaka (500g) – 6,50 zł
  • 2 pomidory (184g) – 0,73 zł
  • kiełbasa podwawelska (30g) – 0,30 zł
  • pieczarki (50g) – 0,25 zł
  • ser Maasdam (20g) – 0,35 zł
  • brokuł – 2,49 zł
  • puszka kukurydzy – 1,89 zł
  • ryż – 1,55 zł

Razem: 14,06 zł

Z domowego składu:

  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • płatki chilli
  • cebula

Składniki:

  • 2 piersi
  • 2 pomidory
  • 30g kiełbasy podwawelskie
  • 50g pieczarek
  • 20g sera Maasdam
  • 100g brokuła
  • 80g kukurydzy
  • 100g ryżu
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • olej z oliwek
  • płatki chilli
  • sól

Przygotowanie

      1. Piersi umy i osusz. Małym nożem natnij w nich kieszonki, do których włożysz nadzienie.
      2. Kiełbasę i pieczarki pokrój w małą kostkę. Zetrzyj ser na tarce.
      3. Rozgrzej patelnię, nalej sporą ilość oleju i usmaż w nim kiełbasę wraz z chilli (zdj. 1).
      4. Po ok. 2 minutach odlej większość oleju (zachowaj go na później) i dodaj do kiełbasy pieczarki. Gotuj przez ok. 3 min. i odstaw do ostygnięcia.
      5. W garnku rozgrzej niewielką ilość oliwy i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz tarty czosnek. Posól i zeszklij.
      6. Dodaj ryż i zalej osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, przykryj garnek i zmniejsz gaz. Gotuj ok. 15 min. (zamieszaj po ok 10 min.).
      7. Natnij pomidory i wytnij z nich rdzeń po szypułce. Zalej wrzątkiem i pozostaw na ok 16 sekund.
      8. Następnie schłodź pomidory w zimnej wodzie (możesz dodać kostki lodu).
      9. Obierz pomidory ze skórki i przekrój na 4 łódeczki.
      10. Odetnij miąższ (nie będziesz go używać), a część mięsistą pokrój w kostkę. Odstaw na później (zdj. 2).
      11. Kiełbasę i pieczarki połącz z tartym serem, dopraw solą (zdj. 3). Powstałym farszem wypełnij kieszonki kurczaka. Przysłoń kieszonkę mini filetem, który przyczepiony jest do piersi (zdj. 4 i 5).
      12. Rozgrzej patelnię grilową (lub zwykłą) i smaż przez ok. 2 min. na każedj stronie (zdj. 6).
      13. Wstaw do piekarnika na ok. 25 min.
      14. Do gotującej osolonej wody dodaj brokuł i gotuj przez 3-4 min.
      15. Połącz ryż z kukurydzą i brokułem (zdj. 7).
      16. Rozgrzej olej ze smażenia kiełbasy i dodaj do niego kostkę pomidora i podgrzej.
      17. Pokrój kurczaka w grube plastry i serwuj wraz z ryżem i pomidorem.

Smacznego :)

Chcesz wiedzieć, jak zbadać stopień ugotowania kaczki bez użycia termometru wejdź na doprawswojswiat.blogspot.com

Link sponsorowany